Skip to main content

Estudi de la capacitat de les peles de mandarina com a material adsorbent del blau de metilè. Encapsulació de pols de peles de m

Autor: Sergi Ortiz Aparicio
Centre: INST.BAIX EMPORDÀ
En aquest treball s’ha realitzat un estudi per saber la capacitat d’eliminació del blau de metilè, utilitzat com a contaminant, per les peles de mandarina en diferents formats: hidratades, deshidratades, i en pols encapsulada en boles d’alginat de calci. Inicialment s’ha fet un estudi previ amb diferents peles de fruita (poma, pera, plàtan, mandarina) per tal de saber quina podria ser més idònia per l’eliminació del blau de metilè. S’ha partit de la hipòtesi que la pela que absorbiria més aigua i que tingués una millor repetibilitat en els experiments seria la que podria ser més apte per l’eliminació del blau de metilè, que presenta una solubilitat alta (43.6 g/L).
Seguidament, i un cop seleccionada la pela de mandarina com la més idònia per eliminar el blau de metilè, s’ha procedit a fer els experiments de sorció amb els peles hidratades, deshidratades en diferents formats i en pols encapsulada en boles d’alginat de calci.
Tanmateix, s’ha investigat també la influència del temps de contacte en la sorció del blau de metilè.
Com a conclusió general, podem dir que la pols de mandarina encapsulada en boles d’alginat de calci presenta una òptima eliminació del blau de metilè (93% en 15 min) i per tant podria constituir un bon sorbent per l’eliminació d’aquest contaminant. Els altres formats de peles de mandarina han presentat percentatges d'eliminació més baixos i menys eficients: peles de mandarina hidratades han presentat un 30% eliminació del blau de metilè en 90 min i les deshidratades un 50% en 90 min.
Val a dir que aquest estudi constitueix un estudi preliminar per veure la viabilitat
de les peles de mandarina per ser emprades per eliminar el blau de metilè en
aigües. És evident que en aigües reals s’han de tenir en compte altres factors ja
que les condicions són diferents i hi interaccionen altres contaminants però el
primer pas és saber la viabilitat del sorbent i en aquest sentit podem afirmar que la
pols de mandarina encapsulada constitueix un bon sorbent per eliminar el blau de
metilè.