Skip to main content

Estudi de la pila d'hidrogen

Autor: Arnau Puig Vilà
Centre: INST.ANTON BUSQUETS I PUNSET
Aquest treball mostra les característiques de les piles de combustible, també anomenades piles d’hidrogen, que són uns dispositius electroquímics molt estudiats actualment per tal d’aprofitar tot el potencial que poden arribar a tenir. La hipòtesi general plantejada és comprovar si aquest tipus de piles serien els substituts ideals dels combustibles fòssils.
En el primer bloc s’analitzen els conceptes relacionats amb la pila d’hidrogen (característiques, origen, combustible, avantatges i inconvenients...) per tal d’entendre’n la composició i el funcionament. En el segon bloc s’aprofita el coneixement adquirit a partir del bloc teòric anterior per construir una pila de combustible casolana. Amb aquesta pila i una pila fabricada industrialment (d’un kit de la maqueta d’un cotxe d’hidrogen) es realitzen una sèrie d’experiments amb l’objectiu d’observar quines són les condicions amb què la pila obté un millor rendiment. Aquests resultats es comparen amb els que és capaç d’obtenir un generador que usa combustible fòssil.
Les conclusions obtingudes indiquen que les piles d’hidrogen no contaminen i poden ser una font d’energia renovable capaç de substituir el petroli. Per altra banda, el petroli, tot i contaminar molt, segueix essent l’opció més usada pel seu preu i la facilitat de producció, que són dos aspectes amb els quals la pila d’hidrogen actualment no pot competir.