Skip to main content

ANÀLISI BACTERIÀ DE LES PRECIPITACIONS

Autor: Maria del Carmen Fernández Marcos
Centre: INST.VESCOMTAT DE CABRERA
La intenció d’aquest estudi ha estat donar a conèixer la quantitat de bacteris que ens envolten i com aquests microorganismes estan presents en fenòmens tan quotidians com és la pluja. Amb aquesta finalitat, la hipòtesi a desmentir o afirmar és la següent: Potser, hi ha bacteris que afavoreixen la precipitació de les gotes dels núvols, i aquests estan presents en l’aigua que precipita?
La pregunta d’investigació es respon a través d’una sèrie de procediments (teòrics i pràctics) que he seguit durant el projecte.
Inicialment, la part teòrica on s’ha explicat què són els bacteris, la seva taxonomia, les estructures i possibles morfologies i, finalment, sobre el bacteri Pseudomonas Syringae i la seva proteïna característica.
La meva part pràctica es divideix en tres parts; una primera part de recollida d’aigua de quatre zones diferents: Puigcerdà, Riells i Viabrea, un bosc vora la meva casa i Barcelona. Posteriorment, la realització la columna de Vinogradski, mitjançant la qual va permetre l’estratificació dels bacteris continguts en l’aigua de pluja i posteriorment la seva identificació. A partir dels bacteris identificats, i amb l’ajuda de la informació cercada amb anterioritat, vaig estriar aquell que tenia la característica de formar nuclis de condensació i a partir d’aquest moment va començar la segona part de la part pràctica, la qual consistia a fer un cultiu del bacteri amb la finalitat de multiplicar-lo. Una vegada finalitzat el cultiu s’inicia l’última etapa pràctica, la construcció d’una maqueta atmosfèrica que consistiria en ruixar una solució de bacteris a un vapor d’aigua i veure si condensa o no.
La manca de materials, coneixements i de temps no ha permès demostrar la funcionalitat d’aquest bacteri però si corroboro la presència de bacteris gramnegatius que formen colònies blanques i rodones tals com Pseudomonas Syringae.