Skip to main content

EL RUSC. LA MEVA PRÒPIA MUNTANYA RUSSA. Estudi de la tecnologia, la física i la mecànica a partir del disseny d’una muntanya russa

Autor: Roger Castells i Martínez
Centre: INST.PERE VIVES VICH
Premi: 2n Premi ex-aequo
INTRODUCCIÓ
Partint d’un gran interès per tot el que ens envolta i el món tecnològic-físic, he decidit dissenyar una muntanya russa, des de zero, fer-ne càlculs d’alçades, velocitats, forces, visualització i estudi de les muntanyes existents,... i imprimir-la en 3D per tal de comprovar que les operacions han estat correctes i el recorregut es pot completar.
Aquest treball està estructurat en dues parts, una de teòrica i una de més pràctica. Marc teòric: breu introducció històrica i coneixença de conceptes necessaris. Marc pràctic: disseny d’una muntanya russa amb diversos programes i l’explicació del funcionament de cada un i els seus usos. Realització de tota mena de càlculs, amb relació a les forces. Explicació del perquè de les decisions preses al llarg del treball.

OBJECTIUS
El principal objectiu d’aquest treball és descobrir, conèixer i aprendre sobre el món que ens envolta. M’agradaria comprendre l’atraient i complex món de les muntanyes russes. També, realitzar un treball formal, sense un excés de dades, fórmules, números ni informació que el faci avorrit. I a partir de tot això, calcular i dissenyar la meva pròpia muntanya i fer que funcioni, mitjançant la impressió 3D.

SOSTENIBILITAT
L’ús de les tecnologies d’avui en dia, ens permeten viure en un planeta més sostenible, ja que gràcies al disseny i al càlcul previ, es poden prevenir tota mena de malbarataments a l’hora de fabricar una muntanya de tals dimensions.

RESULTATS I CONCLUSIONS
Donant un cop d’ull als objectius plantejats a l’inici d’aquest treball, penso que en gran mesura s’han aconseguit.
El fet d’haver aconseguit construir en escala reduïda una muntanya dissenyada única i exclusivament per mi, és quelcom del que n’estic molt orgullós. Penso que he fet un treball molt digne d’un alumne de 2n de Batxillerat i que he tocat àmbits, programes, fórmules, m'he plantejat dubtes,..., que en un futur em podran servir. Tot i que la maqueta fos realment impressionant i tot un èxit, no s'ha assolit que el vagó pogués traçar el recorregut complert. Possiblement això necessita més proves amb materials, formes, dimensions,... que podria ser un altre treball de recerca.