Skip to main content

Diagnòstic de COVID-19 a través del mètode PCR

Autor: Urgell Ercilla Jordana
Centre: INST.JOAN BRUDIEU
Aquest treball pretén estudiar i informar sobre l'ús de la tècnica PCR per detectar el virus SARS-CoV-2, causant de la pandèmia que vivim avui dia per COVID-19.

Per això vaig marcar-me els objectius següents:

Objectiu 1: Entendre el funcionament del mètode PCR. Per assolir aquests coneixements cal saber quins en són els components i els procediments a seguir.

Objectiu 2: Investigar com és el virus que ens ha fet viure la pandèmia de COVID-19. Estudiar l’estructura, la propagació i la malaltia que causa aquest.

Objectiu 3: Comprendre perquè el mètode PCR és el més recomanat per a la detecció del virus i com és el procediment que s’usa en aquest cas. També conèixer altres mètodes per a detectar-lo.

Objectiu 4: Fer una visita a un laboratori per a poder observar i manipular en primera persona una PCR.

Objectiu 5: Realitzar una enquesta i fer-ne estadístiques.

Els continguts del treball han estat els següents:

La PCR és una tècnica d'amplificació d'ADN, descoberta per Kary Banks Mullis l’any 1995. Amb només un fragment d'ADN podem arribar a obtenir més de milers de còpies. Això es produeix gràcies a enzims que han estat estudiats i dissenyats per poder fer aquest procediment, com per exemple la Taq-polimerasa.

El SARS-CoV-2 és un virus de la família dels coronavirus. La infecció per aquest virus causa la malaltia COVID-19 que pot arribar a causar danys pulmonars molt greus i fins a la mort.

La RT-PCR és la prova més fiable per detectar si el pacient està malalt de COVID-19 o no, a causa de la seva capacitat d'amplificar exponencialment el nombre d'ADN i per tant verificar si hi ha presència de virus en l’ADN del pacient. També s’ha estudiat altres mètodes de detecció, com ara els TAR o les TMA.

Vaig visitar el laboratori de la Fundació Sant Hospital de La Seu d’Urgell i vaig poder observar quin era el procés que es seguia al laboratori per a dur a terme una PCR.

També vaig realitzar un vídeo explicatiu de la RT-PCR com a mètode per a la detecció de COVID-19.

Altrament, vaig realitzar una enquesta que va rebre 450 respostes.



Per a concloure, puc dir que he assolit quasi tots els objectius que m’he proposat.

La recerca d’informació ha estat basada en articles científics, això m’ha permès ampliar els coneixements previs a la realització del treball.

Després d’haver realitzat aquest treball, entenc a la perfecció l’activitat enzimàtica que es produeix en la reacció de la PCR i els procediments i materials necessaris per a dur-la a terme. També he descobert que la tecnologia ha permès crear uns cartutxos que tenen tots els components per a realitzar la PCR, fent que l’acció humana sigui quasi bé mínima.

He conegut els detalls estructurals i funcionals d’aquest agent víric, el SARS-CoV-2. He estudiat la seva procedència i la seva estructura, assabentant-me així de la conformació de la seva coberta i de la capacitat infecciosa d’aquesta.

Tanmateix, he aprofundit en la malaltia que causa el virus, la COVID-19, els símptomes que causa i les diferents variants d’aquesta.

Altrament, he entès perquè la RT-PCR, és la prova més fiable per al diagnòstic de la malaltia tot i que com hem vist no és l’única via de detecció.

La meva intenció era anar al laboratori i poder manipular jo mateixa una PCR. Això no va ser possible degut a la situació de la pandèmia. Tot i així va ser una gran experiència, ja que vaig poder observar en primera persona com és l’interior d’un laboratori mèdic, la maquinària que hi ha i el que més interès tenia per a mi, poder observar com es feia una PCR.

El meu objectiu envers l’enquesta, no va donar el resultat esperat. És cert que vaig rebre moltes respostes, però degut a la diferència de respostes en cada franja d’edat vaig considerar que la estadística que he obtingut no reflexa la realitat.

Tot i que no tot ha sortit com m’havia plantejat des d’un principi, estic contenta del treball resultant. Considero que he sortit beneficiada d’aquest treball, ja que m’he nodrit de coneixements que m’apassionen i estic segura que haver fet aquest treball m’encaminarà a estudiar quelcom relacionat amb la biotecnologia.