Skip to main content

CIUTAD’ELLA; Reforma i creació d’un centre per a supervivents de violència masclista

Autor: Núria Chacón Soler
Centre: INST.MILA I FONTANALS-VILAFR.
Els objectius plantejats inicialment van ser unir en un sol projecte la meva passió envers l'arquitectura i la necessitat interior d'ajudar a qui ho necessita, que aquest treball anés més enllà i millorés les condicions de vida d'algú. L'únic objectiu que em vaig plantejar va ser que Ciutad'ella complís la seva finalitat i que es pogués dur a terme a la realitat. Això implica crear un projecte arquitectònic i social que sigui el més versemblant possible en tots els àmbits: A nivell sostenible, funcional, de finançament, etc.
En primer lloc, per decidir a quin col·lectiu aniria dirigit vaig contactar amb organitzacions i l’administració de la meva vila per esbrinar el que ho necessitava més. Després, vaig fer recerca dels edificis en desús i de les necessitats del col·lectiu triat.
Pel que fa al coneixement d’aquest últim aspecte, el vaig obtenir a través de la realització de trobades i entrevistes amb especialistes del tema i la lectura d'estudis fets sobre les violències masclistes. També d'aquesta manera vaig determinar la vessant teòrica del projecte; l'organització, funcionament i funcionalitat del centre (arquitectònicament i logísticament), mesures per evitar la creació d'un gueto, quins professionals hi treballarien i quines usuàries s’hi establirien, etc.
Vaig decidir que crearia un centre per a supervivents de violència masclista i el situaria a l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil de Vilafranca del Penedès, la qual reformaria. Vaig optar per reformar un immoble i no construir-lo de nou perquè m’entusiasmava haver d’acotar-me a una estructura existent per dur a terme el projecte que desitjava. A més, donaria una nova vida a l’edifici, i la reforma tindria un impacte ambiental menor.
En referència a la part pràctica, vaig aconseguir que se'm cedís una llicència d'Autocad per plasmar el projecte arquitectònic digitalment. Això va comportar aprendre, mitjançant un curs en línia, a fer ús de l'aplicació. A més, vaig contactar amb una arquitecta coneixedora del software. Per últim, a través dels resultats obtinguts en la recerca social i tècnica obtinguda vaig desenvolupar el projecte arquitectònic de Ciutad'ella: un refugi per a dones a qui la vida els ha donat l’esquena. Un centre de recuperació i acollida especialitzat i residencial on curar-se i reinserir-se a la societat.
Tenia clar que l’habilitació de l’equipament es desenvoluparia de manera sostenible, així que vaig investigar sobre l’assignació d’ajuts relacionats amb l’ecologisme en reformes i construccions d’edificis. Ràpidament em va cridar l’atenció la possible existència d’aquests, ja que enriquirien doblement el meu projecte (a més de disminuir en gran mesura la inversió econòmica necessària).
Vaig decidir cenyir el disseny de la reforma de l’antiga Caserna a un pla d'ajudes real anomenat Programa de Rehabilitació Energètica d’Edificis Existents (PREE). És una convocatòria de finançament d’intervencions sostenibles activa en el període de realització del meu Treball de Recerca per tal d’aconseguir la màxima versemblança possible; que una sol·licitud real fos acceptada .
En aquesta convocatòria hi ha diferents tipologies de mesures aplicables. Jo vaig acotar el meu projecte per a que se'n puguin executar al màxim. Entre aquestes es troba la millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica (s'ha aconseguit aïllant façanes, sostres i terra amb llana de roca i a través de la composició de finestres i portes), la instal·lació de plaques solars tèrmiques i el desenvolupament d'un sistema de ventilació d’alta eficiència, l'aprofitament de llum natural per tenir un consum gairebé nul d’energia durant la jornada i la utilització de nivells i tipus d'il·luminació regulats.
Per últim, Ciutad'ella també s'acota a ajuts addicionals com el del criteri social, l'eficiència energètica i l'actuació integrada (S'aplica quan es duen a terme dues o més tipologies d'acció).
Al finalitzar el projecte, concloc que he obtingut un resultat altament satisfactori. El producte creat és el projecte arquitectònic (amb plànols de situació, emplaçament, ortofotomapa i de les plantes de l’edifici dissenyades) i la creació de tot el funcionament i organització de Ciutad’ella.
Per una banda que m’ha agradat i aportat molt de coneixement haver pogut provar el disseny arquitectònic. Crec que aquests aspectes s'accentuen a causa d'haver après de manera autodidacta a fer servir l'Autocad, des de dibuixar una línia fins a dur a terme plànols d’emplaçament, ja que he hagut de trobar una a una les solucions dels entrebancs que m'he anat trobant.
Per altra banda, estic orgullosa de la vessant social creada. Va molt més enllà de reformar un edifici. He creat un centre que milloraria les condicions de vida d’aquestes dones. A més a més, després de veure ajuts econòmics reals aplicables m’he adonat que és molt més viable del que sembla, enriquiria en gran mesura Vilafranca.