Skip to main content

La repressió d'alemanys ètnics a la Unió Soviètica durant l'Estalinisme

Autor: Sònia Closa Murzina
Centre: INST.FRANCESC RIBALTA
Premi: 2n Premi
La brutal neteja de la població que es va dur a terme a la Unió Soviètica durant el règim estalinista no només va afectar polítics, monàrquics, kulaks o intel·lectuals, sinó que diversos grups ètnics minoritaris també van ser blancs d'aquesta violència. Un d'aquests grups és el dels alemanys ètnics que vivien a la Unió Soviètica, però els seus avantpassats havien emigrat des de l'Imperi Alemany.

L'objectiu principal d'aquest treball és donar a conèixer aquesta part més ètnica de la repressió a la Unió Soviètica, que no és ni tan coneguda, ni tan estudiada. Per tant, amb aquesta recerca s'intenta mostrar com va ser la repressió dels alemanys ètnics durant el govern de Stalin mitjançant l'explicació de quines van ser les fases de la repressió i de com es va dur a terme aquesta, fent referència al tipus de repressió i al mètode utilitzat. També he realitzat un apartat de context històric on s'explica l'arribada dels alemanys a l'Imperi Rus, la Revolució Russa i la posterior arribada de Stalin al poder, relacionant aquests fets amb els canvis que van patir els alemanys ètnics.

El conjunt d'aquest treball està dut a terme a partir de dos grups de fonts: fonts bibliogràfiques, sent la majoria investigacions fetes per historiadors, i també, fonts orals i documentals que m'han servit per exemplificar i detallar a través de casos reals la informació aconseguida a partir de les primeres fonts.

En definitiva, el que he pogut obtenir ha estat que la repressió dels alemanys ètnics es va dividir en dues parts diferenciades. El primer tipus de repressió van ser les morts i empresonaments en gulags que es van dur a terme entre 1937 i 1938, i el segon tipus de repressió, van ser deportacions des dels llocs de residència dels alemanys cap a zones com Sibèria i Kazakhstan. A més, les dues raons per la repressió ètnica que es debaten són un genocidi o l'intent d'eliminar l'amenaça que comportaven les connexions que tenien els alemanys amb països veïns hostils.