Skip to main content

Estudi de la immigració a les localitats de Taradell i Vic

Autor: Ariadna Prat Barnadas
Centre: INST. TARADELL
1. Objectius

L’objectiu del treball ha estat intentar entendre, de manera subjectiva, què és la immigració.
He analitzat quins són els motius que provoquen aquesta fugida cap a d’altres països, com viuen aquestes persones el fet de marxar del seu país d’origen, quines intencions tenen i quin és el grau de voluntat, capacitat i facilitat que tenen per integrar-se al país on arriben.

2. Metodologia.

La metodologia per a fer aquest treball està basada en tres paraules claus:

· VOLEN. Anàlisi de la voluntat i de la disposició personal dels immigrants per integrar-se a la societat del país on han arribat.
· PODEN. Grau de disposició de la societat civil que rep aquestes persones per a ajudar-les en la seva integració.
· FACILITATS. Resultats dels mecanismes d’integració social a través de les grans institucions (ajuntaments, programes d’integració social, escoles de català, etc.).

He acotat geogràficament aquest treball a Taradell i Vic. He utilitzat aquestes dues localitats per poder comparar i contrastar informacions entre un poble i una ciutat, capital de comarca, comparant el nombre d’habitants, la relació entre les persones, els plans d’integració social i les ajudes que efectuen les institucions de cada localitat.

3. Conclusions del treball

Un cop exposada la part teòrica i pràctica del treball, i tenint en compte el meu objectiu, he arribat a les següents conclusions. La immigració és un món molt complex d’entendre.
Per una banda, parlem de moviments de persones que volen millorar el seu nivell de vida i que per poder-ho fer han de deixar la seva família i el seu país, viatjar de forma arriscada d’una punta a l’altra del món, moltes vegades enganyades pels mitjans de comunicació i pels seus propis companys de país, que esperen arribar a un país ric que els ajudi a viure decentment. I què es troben? Un país desenvolupat en una situació crítica perquè no sap què fer amb els immigrants que hi arriben, on també costa trobar feina i habitatge, on es parla una altra llengua i es tenen uns costums diferents i desconeguts. Un país on la gent, de vegades, els té por i en desconfia.
Per altra banda, perquè una persona es pugui integrar al nou entorn, no compte només la seva voluntat, sinó també la de la societat autòctona del país d’acollida i també la de les seves institucions, amb projectes per a millorar la convivència i facilitar la integració.
Així doncs, segons la meva opinió, la integració sols és possible si hi ha una actitud de col·laboració i d’empatia i una voluntat per part de tota la societat, autòctona i nouvinguda, d’aprendre els uns dels altres.