Skip to main content

L'ENERGIA EÒLICA I ELS AEROGENERADORS

Autor: XAVIER LEAL MAS
Centre: IMMACULADA CONCEPCIó-LLORET
Objectius:

- Construir un aerogenerador amb materials senzills i que funcioni.
- Entendre el funcionament d’un parc eòlic.
- Reconèixer i diferenciar els tipus d’aerogeneradors.
- Adquirir nous conceptes físics relacionats amb l’electromagnetisme.

Part teòrica:

La part teòrica consta de diferents apartats. Entre ells hi ha informació sobre el vent, els aerogeneradors i l’evolució de l’energia eòlica a Catalunya, a Espanya i al món. Pel que fa a la part més tècnica trobem informació sobre l’electromagnetisme, l’energia cinètica del vent i l’obtenció de potència eòlica.
A part d’això, el treball consta d’un apartat en que s’exposen la multitud d’avantatges que té l’energia eòlica envers altres fonts d’energia no renovables (sostenibilitat) veient la quantitat de substàncies contaminants, hectàrees de bosc contaminades, etc. que s’estalvien amb aquesta energia.

Part pràctica:

La part pràctica va consistir bàsicament en la construcció d’un aerogenerador. Apart d’això també hi ha un estudi del voltatge que produeix aquest aerogenerador a diferents velocitats de vent i temperatures. Aquest estudi inclou gràfiques, conclusions i la determinació del possible error. En un altre apartat trobem el prototip de l’aerogenerador construït i uns experiments d’electromagnetisme intentant reproduir els fets per Oersted i Henry-Faraday. Per acabar, també hi ha la visita a dos parcs eòlics i tres entrevistes a persones relacionades amb l’energia eòlica.

Conclusions:

a) És possible construir un aerogenerador amb materials accessibles.
b) A més velocitat de vent, es crea més voltatge.
c) No he pogut comprovar la diferència de voltatge que hi hauria d’haver entre l’aire més fred o calent. L’aire a menys temperatura és més dens i hauria de produir més voltatge.
d) Tot i ser un aerogenerador casolà, les dades que vaig obtenir segueixen una coherència.
e) L’energia eòlica està augmentant la seva presència i possiblement serà una de les principals fonts d’energia d’aquí a poc temps.