Skip to main content

El món editorial a Lleida

Autor: Patricia Roque Cabanes
Centre: INST.TORRE VICENS
Resum: El món editorial a Lleida 

L'objectiu d'aquest treball va ser, des de la seva gènesi, descobrir el moviment editorial a la ciutat de Lleida. 
Per a realitzar aquesta tasca es va haver de realitzar una enquesta a les sis diferents editorials (escollides per l'interès que suscitava cadascuna i per la seva singular temàtica), tres de públiques i tres més de privades. 
Les editorials escollides varen ser la Universitat de Lleida, l'Ajuntament i l'Institut d'Estudis Ilerdencs per a les públiques, i Pagès Editors i Editorial Milenio (aquestes dues són una mateixa però la primera en llengua exclusivament catalana i la segona en llengua castellana), De París Edicions i l'Editorial AZ. 
 
El resultat obtingut va ser la realització de dues taules que aplegaven la informació de cada entitat, primer per a les públiques i a continuació per a les privades.  
Les dues taules detallaven informació essencial, com era la fundació de cada entitat, els criteris a l'hora d'editar i publicar, el públic a qui anava dirigida la publicació, els objectius als que es pretenia arribar amb les diferents publicacions, el nombre de col·leccions amb què comptava cada entitat, el tiratge, els mètodes divulgatius, l'adquisició del drets d'autor o no, els formats i, finalment, els preus. 
 
Realitzades les enquestes, es va poder diferenciar, entre les coses més destacades, els objectius, uns merament comercials i d'altres difusors de la cultura i els autors. 
També cal destacar en les conclusions el fet que el criteri de selecció és totalment diferent en els dos tipus de editorials i va relacionat, principalment, amb els objectius de cada editorial.  
El tipus de públic a qui va dirigida cada publicació va també relacionat amb els objectius, i, d'altres dades importants, com per exemple, que les editorials públiques són les impulsores de la creació dels certàmens per tal de difondre obres i autors al públic. 
 
Cada entitat tenia una singularitat que la feia especial i, així doncs, tots els trets van formar del treball de recerca un meravellós trencaclosques molt divers i interessant.