Skip to main content

Arquitectura Modernista i Noucentista

Autor: ANNA RODRÍGUEZ DABAN
Centre: INST.CARLES RAHOLA I LLORENS
OBJECTIU
Sovint ens fem preguntes sobre la nostra ciutat. Com eren les cases que vestien els carrers fa 100 anys i quines són les restes que se'n conserven. A vegades no donem importància als edificis antics, nosaltres en aquest espai hi posaríem un gratacels, una botiga, cinema, discoteca, etc, en canvi per als nostres avis són un bonic record.

Estava interessada per les tendències i gustos artístics de principis del segle passat, per les façanes i racons de la meva ciutat on es conserven restes Modernistes i Noucentistes. Aquesta curiositat va evolucionar sobre la marxa amb la proposta d'una ruta alternativa amb el tren Gerió, el disseny del calendari/almanac del noucentista 2010 (inspirat en l’almanac del noucentista de 1911), disseny d’un plànol de Girona amb fotografies, una filmació, una entrevista amb l’alcaldessa i un power-point de la presentació. Així vaig anar alternant la teoria amb la pràctica.

Durant el Juny del 2009 als diaris vaig llegir que Girona s’havia incorporat a la Ruta Europea del Modernisme. Aprofitant aquest fet, la Fundació Rafael Masó va proposar una ruta per Girona per visitar les seves obres. És d’una ruta molt interessant però sense guia i necessita el seu temps per fer-la (dues hores a peu). Tenint en compte que molta gent potser no disposa d’aquesta estona perquè estan de pas per la ciutat, vaig pensar que estaria bé proposar una ruta alternativa i guiada amb el tren Gerió, més còmoda i a cobert de possibles inclemències del temps i que a més d’obres de Rafael Masó ens permetrà veure algunes d’altres arquitectes també importants.

METODOLOGIA
Vaig començar buscant informació sobre el Modernisme i el Noucentisme per conèixer les tendències arquitectòniques i artístiques de l’època. Era molt important primer de tot entendre i distingir el Modernisme del Noucentisme.

Vaig anar a l’Ajuntament de Girona i al Col·legi d’Arquitectes i vaig fer la ruta de Rafael Masó, descobrint alhora que hi ha d’altres arquitectes que, tot i no ser tan coneguts, també van crear autèntiques obres d’art, com veurem més endavant.

Per enfocar el tema d’una manera més general, vaig visitar el bressol del Modernisme català fent una ruta a la Barcelona de Gaudí. Passejant per la ciutat em vaig adonar de la quantitat d’objectes de regal que hi ha a les botigues de records i museus dedicats a Gaudí. Això em va donar la idea de fer un calendari dedicat al Modernisme i Noucentisme de Girona, amb fotografies fetes amb la meva càmera així podria veure cada mes de l’any una obra diferent de l’arquitectura Modernista o Noucentista de Girona.

CONCLUSIONS
El resultat del meu treball no només ha sigut teòric sinó que ha acabat essent una activitat pràctica i original que es podria dur a terme: una agradable passejada per la Girona Modernista i Noucentista amb el Tren Gerió, acompanyats d’un guia que expliqui els detalls dels edificis en diversos idiomes i amb un mapa de mà de la ciutat. Volia fer un treball dinàmic i divertit, per això vaig fer enquestes, una entrevista l’alcaldessa, un calendari, una peli... M’he passejat per Girona i poc a poc he anat descobrint cada dia més coses sobre la meva ciutat, on fa 18 anys que hi visc. He après molt sobre el Modernisme i Noucentisme i he aconseguit que gent del meu voltant, família i amics, s’hagi interessat en el meu treball. Totes les hores de feina que he dedicat han sigut una distracció agradable i culturalment gratificant.

Per acabar-ho d’arrodonir, també he augmentar els meus coneixements en d’altres camps com ara programes d’ordinador, fotografia, multimèdia, presentacions i organització del treball en general.