Skip to main content

La becada

Autor: Montserrat Boixeda Morera
Centre: INST. VIC
El meu treball de recerca sobre la becada es deu al meu interès per aquest animal, del qual en tinc informació gràcies al meu pare i als seus companys.
El meu interès per aquesta magnífica au també ve donat arrel del desconeixement que la gent en té i també perquè es tracta d’una espècie amb uns costums diferents a la resta d’aus més conegudes.
Jo, abans de fer aquest treball, coneixia vagament els costums i característiques de la becada i sabia que era una au molt interessant i és per aquest motiu que m’ha fet molta il•lusió poder aprofundir en el seu coneixement.
Els meus objectius són conèixer com és aquest animal, com viu, on viu i quines són les seves necessitats nutritives i ecològiques. Això inclou parlar del seu hàbitat i de les migracions que segueix cada estiu i repeteix a la inversa cada tardor.
També m’interessa la seva reproducció i tot el que pugui saber sobre la cria i control de l’espècie.
Un altre objectiu important és conèixer els estudis científics que els clubs de becaders de tot Europa han elaborat. Gràcies a aquests estudis s’ha pogut conèixer molt millor la vida d’aquest animal ja que com he dit, és un animal molt poc conegut i el qual ha estat sotmès a molts pocs estudis i/o observacions. Gràcies, doncs a aquests estudis portats a terme pels clubs he pogut aprofundir sobre el coneixement del tema.
Un altre objectiu que m’he proposat ha estat conèixer les tècniques de cacera de la becada incloent-hi els seus autors, gossos i caçadors i també tots aquells estris utilitzats en aquest esport.
Finalment, donada la seva importància gastronòmica he volgut saber com es cuina.
Per assolir els meus objectius, he començat per informar-me biogràficament i a través d’internet, per continuar fent entrevistes a caçadors, anelladors, cuiners, armers, biòlegs... i a tots aquells que he cregut que em podrien ajudar sobre algun aspecte en concret relacionat amb el món de les becades.
També he tingut la oportunitat d’anar amb el grup d’anelladors de Calldetenes i amb Pere Clota a anellar una becada i tot seguit alliberar-la. Aquesta experiència m’ha agradat molt i ha aconseguit millorar el meu interès per l’espècie. És per això que en breu tornaré a anar amb el grup d’anellament a repetir l’agradable experiència.
Aquest treball ha constituït per a mi una grata experiència ja que a més d’aconseguir els objectius proposats m’ho he passat molt bé elaborant-lo i penso que d’aquesta manera puc contribuir al coneixement de la becada i a la valoració ecològica de la mateixa.
Un fet important que sens dubte m’ha ajudat a disfrutar del present treball ha estat l’amabilitat en què m’han rebut tota aquells a qui m’he dirigit. Al començar el treball pensava que contactar amb els contactes no seria el més difícil, però és evident que no m’imaginava que serien tan amables com ho han sigut en realitat. Molts d’ells han aplaçat altres compromisos només per atendre’m a mi. I tots, quan jo els hi agraïa la seva ajuda me la rebutjaven dient-me que eren ells els que m’havien d’agrair a mi el meu interès per la becada.